top of page

RSG Performance Group

Public·112 members

[[[TV v živo@@]]] Slovenija Severna Irska v živo brezplačno je 7 september 2023


Ulstrski cikel je eden od štirih velikih ciklov irske mitologije, je telo srednjeveških irskih herojskih legend in sag tradicionalnih junakov Ulaida v današnjem vzhodnem Ulstru in severnem Leinstru, zlasti okrožjih Armagh, Down in Louth in izvira okoli ali pred 1. stoletjem. Cikel se osredotoča na vladavino Conchobar mac Nessa, za katero pravijo, da je bil kralj Ulstra okrog 1. stoletja.


Hkrati je britanska vlada prvič v okviru prihodnje perspektive priznala tako imenovano »Irsko razsežnost«: načelo, da imajo ljudje Irskega otoka kot celote pravico, brez kakršnega koli zunanjega vmešavanja rešiti vprašanja med severom in jugom z medsebojnim soglasjem«. Slednja izjava je bila ključna za pridobitev podpore nacionalistov za dogovor. Ustanovila je decentralizirano vlado za delitev oblasti na Severnem Irskem, ki mora biti sestavljena iz unionističnih in nacionalističnih strank. Te institucije je britanska vlada začasno ukinila leta 2002 po obtožbah policijske službe Severne Irske (PSNI) o vohunjenju ljudi, ki delajo za Sinn Féin v skupščini (Stormontgate).


Irsko govoreča Gaeltacht ni prikazana. Angleško govorijo kot prvi jezik skoraj vsi prebivalci Severne Irske. To je de facto uradni jezik in zakon o pravosodju (jezik) (Irska) iz leta 1737 prepoveduje uporabo jezikov, ki niso angleški, v sodnih postopkih. V skladu z velikonočnim sporazumom sta irščina in ulstrska škotščina (ulstrsko narečje škotskega jezika, včasih znano tudi kot ullans) priznani kot »del kulturnega bogastva Severne Irske«.


8 °C. Najnižja temperatura je bila v Castledergu, grofija Tyrone 23. decembra 2010, -18, 7 °C. [32] Grofije[uredi | uredi kodo] Severna Irska je sestavljena iz šestih zgodovinskih grofij: Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry [33], Tyrone. Te grofije se ne uporabljajo več za namene lokalne uprave; namesto tega obstaja enajst okrožij Severne Irske, ki imajo različne geografske razsežnosti. Ustvarjena so bila leta 2015 in so nadomestila šestindvajset prejšnjih okrožij. [34] Tempelj Mussenden, grofija Londonderry Čeprav se grofije več ne uporabljajo za lokalne vladne namene, ostajajo priljubljena sredstva za opisovanje krajev.


Po upadanju zaradi političnih in družbenih pretresov v času Težav se je njeno gospodarstvo od konca 1990-ih bistveno povečalo. Začetna rast je bila posledica »mirovne dividende« in povezav, ki so povečale trgovino z Republiko Irsko, ki še naprej močno narašča s turizmom, naložbami in podjetji iz celega sveta. Brezposelnost v Severni Irski je dosegla najvišjo vrednost leta 1986 na 17, 2%, v juniju in avgustu 2014 pa se je znižala na 6, 1%[11], v primerjavi z Združenim kraljestvom 6, 2%[12].


Kekovi napadalci proti odlikovanemu kapetanu Jonnyju


Šport TV HD – T-2 tv2go


Večina jih je iz Vzhodne Evrope, Litve in Latvije. Največji ne-beli etnični skupini sta bili kitajska (6. 300) in indijska (6. 200). Črni ljudje različnega izvora so predstavljali 0, 2% prebivalstva leta 2011 in ljudje z mešano etnično pripadnostjo 0, 2%. [3] Religija[uredi | uredi kodo] Na popisu leta 2011 je bilo 41, 5% prebivalstva opredeljeno kot protestantsko / nerimskokatoliško krščansko, največja od teh pa so bile Prezbiterijanska cerkev (19%), Irska cerkev (14%) in Metodistična cerkev (3%); 41% kot rimskokatoliški in 0, 8% kot ne-krščanski, medtem ko jih je 17% identificiralo brez vere ali ni navedlo.


Uradno se uporabljajo, ko zaprosijo za irski potni list, ki zahteva, da navedete grofijo svojega rojstva. Ime te grofije se nato pojavi v irskem in angleškem jeziku na strani s podatki o potnem listu, v nasprotju z mestom rojstva v potnem listu Združenega kraljestva. Gelsko atletsko društvo še vedno uporablja grofije kot glavno sredstvo za organizacijo in reprezentativne ekipe v GAA grofiji. Prvotni sistem registrskih številk avtomobilov, ki v veliki meri temelji na grofijah še vedno ostaja v uporabi. Leta 2000 je bil telefonski sistem številčenja prestrukturiran v 8-mestno shemo z (razen v Belfastu) prvo številko, ki odraža grofijo.


Sedemdeset odstotkov prihodkov gospodarstva prihaja iz storitvenega sektorja. Poleg javnega sektorja je še en pomemben storitveni sektor turizem, ki je v letu 2004 narasel na več kot 1% prihodkov gospodarstva. Turizem je od konca Težav pomemben dejavnik rasti. Ključne turistične znamenitosti so zgodovinska mesta Derry, Belfast in Armagh in številni gradovi na Severnem Irskem. V zadnjem času je gospodarstvo imelo koristi od velikih naložb mnogih velikih večnacionalnih korporacij v visokotehnološko industrijo. Večino podjetij privlačijo državne subvencije in kvalificirana delovna sila. Lokalno gospodarstvo se je v času velike recesije zmanjšalo. V odgovor na to je skupščina Severne Irske poslala trgovinske misije v tujino.


Vstopnice


[38]. Dve telesi na celotnem otoku sta bili ustanovljeni v skladu s sporazumom: Foras na Gaeilge, ki promovirata irski jezik in Agencija Ulster Scots, ki promovira narečje in kulturo Ulstrskih Škotov. Delujejo ločeno pod pokroviteljstvom North/South Language Body, ki poroča ministrskemu svetu. Britanska vlada je leta 2001 ratificirala Evropsko listino o regionalnih ali manjšinskih jezikih. Irščina (na Severnem Irskem) je bila določena v delu III Listine z vrsto posebnih zavez v zvezi z izobraževanjem, prevajanjem statutov, sodelovanjem z javnimi oblastmi, uporabo vpisnih imen, dostopom do medijev, podporo kulturnim dejavnostim in drugimi zadevami.


[prenos v živo!] Slovenija Severna Irska v živo 7 september


Demografija[uredi | uredi kodo] Stanje 2011: razlike v deležu tistih, ki so ali so bili vzgojeni, bodisi kot katoliški ali protestantski / drugi kristjani Prebivalstvo Severne Irske vsako leto od leta 1978 zvišuje. Po štetju leta 2011 je bilo 1, 8 milijona prebivalcev in se je v zadnjem desetletju povečalo za 7, 5% [99] iz skoraj 1, 7 milijona leta 2001. To predstavlja le malo manj kot 3% prebivalstva Združenega kraljestva in nekaj več kot 28% prebivalstva otoka Irske. Prebivalstvo Severne Irske je skoraj povsem belo (98, 2%). Leta 2011 je bilo na Severnem Irskem rojenih 88, 8% ljudi, od tega 4, 5% rojenih v Veliki Britaniji in 2, 9% rojenih v Republiki Irski. 4, 3% se je rodilo drugje.


Kmalu zatem je bila ustanovljena mejna komisija za odločanje o teritorialnih mejah med Irsko svobodno državo in Severno Irsko. Zaradi izbruha državljanske vojne v Svobodni državi je bilo delo komisije odloženo do leta 1925. Voditelji v Dublinu so pričakovali znatno zmanjšanje ozemlja Severne Irske in nacionalna območja, ki bi se preselila v Svobodno državo. Vendar je bilo v poročilu komisije priporočeno, da je treba nekatere manjše dele ozemlja odstopiti Severni Irski in da je treba manjše dele ozemlja odstopiti svobodni državi Irski. Da bi preprečili prepir je bilo to poročilo odpravljeno, v zameno za oprostitev obveznosti Svobodne države do javnega dolga Združenega kraljestva in razpustitev Irskega sveta (ki ga je zahtevala vlada Severne Irske), in je bila prvotna meja šestih grofij sprejeta brez sprememb.


[41] Največje parade potekajo 12. julija (The Twelfth). V tem času so pogoste napetosti v bližini katoliških sosesk, kar včasih vodi v nasilje [134]. Od konca Težav je Severna Irska priča naraščajočemu številu turistov. Zanimivosti vključujejo kulturne festivale, glasbene in umetniške tradicije, podeželje in geografske znamenitosti, pube, gostoljubnost in šport (še posebej golf in ribolov). Od leta 1987 so pubi lahko odprti ob nedeljah, kljub temu, da so nekateri temu nasprotovali.


NIFL Premiership 2023/2024 Rezultati v živo


(TV!!) Slovenija vs Severna Irska v živo brezplačno je 7 sep


Nižja raven priznanja je bila dodeljena ulstrski škotščini v skladu z delom II Listine. [39] Kultura[uredi | uredi kodo] Pohod oranževcev Severna Irska ima tako kulturo Irske kot kulturo Združenega kraljestva. Katoliki se večinoma identificirajo z irsko kulturo, protestanti bolj z britansko kulturo. Parade so pomembna značilnost severnoirske družbe [40], bolj kot v ostali Irski ali v Veliki Britaniji. Večino vzdržujejo protestantske bratovščine, kot sta red Oranževcev in Ulstrski unionisti. Vsako poletje, med "marčevsko sezono", imajo te skupine na stotine parad, ulice so prekrite z britanskimi zastavami, prapori in posebej izdelanimi loki ter velikim ognjemetom.


Med krizo Home Rule je potekala razprava o »začasni« razdelitvi teh šestih grofij od preostale Irske. Leta 1914 je Tretji zakon o avtonomiji (Third Home Rule Bill) prejel kraljevo soglasje kot zakon vlade Irske (Government of Ireland Act 1914). Vendar pa je njegovo izvajanje začasno prekinjeno pred začetkom veljavnosti zaradi izbruha prve svetovne vojne in ker je bil predlog o spremembah za razdelitev Irske opuščen. Do konca vojne (med katero je leta 1916 potekala Velikonočna vstaja) je zakon štel za neprimeren. Javno mnenje med nacionalisti se je med vojno premaknilo od zahteve po avtonomiji na zahtevo za popolno neodvisnost. Leta 1919 je David Lloyd George predlagal nov zakon, ki ga je priznal kabinet Walter Long Committee na Irskem, ki bi s sprejetjem ugotovitev Irske konvencije iz leta 1917-18 (Lloyd George) iz Irske konvencije iz leta 1917-18 razdelil Irsko na dve območji: šestindvajsetih grofij vodenih iz Dublina, šest pa iz Belfasta.


[[Šport TV@@@]] Slovenija vs Severna Irska v živo 7 septembe


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page